Eco-bloementeler &
creatieve florist
"Van veld naar vaas met ecologische geteelde snijbloemen"
Mijn verhaal
Mijn naam is An.
Ik ben de sensitieve en creatieve vrouw achter Kotfleuri. Ik groeide op in de Brusselse noordrand, waar mijn grootvader chrysanten teelde en verkocht op de markt. Als kind dartelde ik al in zijn tuin tussen de reukerwten en strobloempjes. Op school schreef ik consequent in elk vriendenalbum dat ik later ‘bloemenwinkel’ wilde worden. Mijn studies, mijn werk, en de liefde trokken mij naar het Gentse en de kinderbloemendroom verdween even in een doosje.
Met mijn partner, een gepassioneerd natuurliefhebber, settelde ik
me in Wetteren. We kregen een jongenstweeling, die nu intussen
al uitgegroeid zijn tot 2 stoere tieners met een peperkoeken hart.
Na de pampers, ontwaakten de bloemendromen uit hun winterslaap.
Dit kwam enerzijds door de groene passie van mijn man, maar ook
door (of eerder dankzij?) ziekte.
In 2019 zette ik mijn eerste stapjes in het zelf aanleggen van een
pluktuintje van amper 10 m² voor eigen gebruik. Ik volgde meerdere
workshops en opleidingen, die alle pasten binnen het ecologisch
bewust telen en schikken van snijbloemen. Ik liet een eigen ateliertje aanbouwen, dat ‘Kotfleuri’ werd gedoopt, en jaar na jaar groeide de pluktuin uit tot intussen 5 are bloemenzee.
In 2022 hing ik mijn witte schort, na 20 jaar werken in de zorgsector, aan de haak, en ging ik werken als floriste in een tuincentrum. En daarnaast beziel ik sindsdien in bijberoep mijn allerliefste Kotfleuri.
Opleiding
Ik werd de voorbije jaren opgeleid door de beste en bedank hen hierbij om mijn passie voor ecologisch telen en schikken van snijbloemen aan te wakkeren, te modelleren en te verfijnen.
​
-
Workshop ‘je eigen bloemenpluktuin’ & ‘handgedraaid boeket’ – Sandra Verweij - Florisant
-
Workshop ‘droogbloemenkrans’ & 1-1 - Lieselot Jonnaert - Lots Flower Art
-
Workshop handgedraaid boeket – Kathleen Heyrman - Blom Bloem
-
Wild at heart bloemenschool – Elke Vanderper - Into The Wild Bloemen
-
Workshop ‘dag op het bloemenveld’ & cursus ‘eco bloementeler’ - Yo De Beule – Achillea
​
Gezien bijleren nooit ‘af’ is, staan op mijn bucketlist nog opleidingen bij Annelies Vansant Flowers en Fleuropean.
Florisant 2019 - allereerste handgedraaid boeket
Missie
Kotfleuri startte vooreerst met een heel persoonlijke missie. Met de handen in de aarde wroeten bracht mij dichter bij de essentie en vooral dichter bij mezelf. Na een lange periode van hollen, voortdoen en niet plooien, leerde het ritme van de natuur mij vertragen en tot rust komen. Het veld- én schikwerk trok me uit mijn hoofd in mijn lijf.
​
Het telen van en creëren met al die kleurrijke snijbloemen gaf me een positieve blik vol dankbaarheid op het leven.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Stilaan verbreedde mijn missie. Ik was vol overtuigd dat ik de snijbloemen op een ecologisch bewuste manier wou telen, ver weg van verwarmde serres, en chemische beschermings- of bestrijdingsmiddelen. Ik wilde telen en schikken met zorg en aandacht voor de natuur… omdat elk beetje helpt. Omdat een tegengewicht bieden tegen de gangbare bloementeelt, met zijn pesticiden en duizenden transportkilometers, écht belangrijk is.
Het is dan ook een evidentie dat ik ben toegetreden tot het netwerk van telers en floristen van ecologische en lokale seizoensbloemen ‘Slowflowers België’. Wie me voor het eerst ontmoet, hoort me keer op keer met passie en gedrevenheid dit verhaal vertellen.
​
Tot slot merkte ik dat zowel mijn persoonlijk verhaal als mijn bloemenverhaal aanstekelijk werkte. Dit werd dan ook vanzelfsprekend een niet meer weg te denken onderdeel van mijn missie: Mensen inspireren door te delen wat me roert en raakt en mensen aanzetten om (hoe kleinschalig ook) zelf bloemen te gaan zaaien.
​
Dit doe ik vooral door mijn avonturen in en rond het plukveld in woord en beeld te beschrijven in mijn posts en verhalen op mijn social media. Dit doe ik evenzeer als columniste in het digitaal magazine Fleur, waar ik op een gevoelige, maar speelse wijze vertel welke wijze lessen het werken op het tempo van de seizoenen mij en jou kan leren. Je zal tot slot ook merken dat de mooie gesprekken die op het veld of in het atelier spontaan ontstaan, kenmerkend zijn voor een bezoekje aan Kotfleuri.
​
Bloemen zeggen soms
in de grootste stilte
alles.
Wie een bloem geeft
wie een tuil neerlegt
wie een boeket schikt
schikt gedachten
die vaak met geen woorden
meer te schikken vallen.
Het zijn de zachte zinnen
de broze verhalen
de fleurige manieren
om te zeggen, allang voorbij de woorden:
Ik hou nog steeds van jou.
(Geert de Kockere, 2021)